openbaarlyceumzeist.nl

Aardrijkskunde

Ga naar het aardrijkskundelokaal
Online op 22/01 vanaf 10:00 uur
Nu online
Was online op 22/01
Marleen Platje
Wouter Rekké
Mark Adriaans
Michiel Baars
Hetty van der Ark

De wereld om ons heen is continu aan het veranderen. Bij het vak aardrijkskunde leer je over deze wereld. We bekijken de wereld vanuit verschillende invalshoeken: de natuurlijke, economische, politieke, demografische en sociaal-culturele.

Vragen die we bijvoorbeeld in onze lessen bespreken zijn: 

  • Welke natuurlijke landschappen zijn er?
  • Welke klimaten kom je tegen?
  • Hoe zit het met vulkanen en aardbevingen?

Naast vraagstukken over natuur gaat aardrijkskunde ook over de bewoonde wereld: een wereld vol verscheidenheid, culturen en godsdiensten die grotendeels door mensenhanden is ingericht. Je kijkt bij het vak aardrijkskunde naar actuele maatschappelijke vraagstukken zoals de invloed van klimaatverandering op mensen en het leven in steden. 

Je krijgt afwisselende lessen bij het vak aardrijkskunde. We leggen uit hoe iets in elkaar steekt en maken opdrachten in het werkboek. Maar we gaan ook aan de slag met het maken van een educatief spel, ontwerpen een klimaat kwartet, denken na over hoe Nederland er in de toekomst uit ziet aan de hand van een zelf te maken (schetskaart). Verder krijgen oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan nadruk in een project over klimaatverandering. 

Een kijkje in het aardrijkskundelokaal

Leerlingen over stadsvernieuwing in Kanaleneiland (Utrecht)

Van kwartetten kun je leren!

Verzin een oplossing om ontbossing in de Amazone tegen te gaan

Een storymap: klimaten in Afrika

Bij aardrijkskunde werken we met GIS (geografische informatiesystemen). Dit is een onlineprogramma, waarmee je zelf kaarten kunt maken en kunt delen. Met een GIS kun je inzicht krijgen over verschijnselen in gebieden. Je kunt bijvoorbeeld in een kaart het verband laten zien tussen het klimaat en de bevolkingsspreiding. 

Je kunt met GIS ook een storymap maken. Dit is een interactieve kaart van een bepaald onderwerp waarmee je een verhaal vertelt. Storymaps kun je bijvoorbeeld gebruiken om bezienswaardigheden in de omgeving te laten zien, om te laten zien welke schade een orkaan in een gebied heeft aangericht, welke route migranten uit Afrika afleggen om naar Europa te reizen etc. Hier een voorbeeld van een door een leerling gemaakte storymap over klimaten in Afrika: https://olz.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=0cfbc87e8f584b6aac0f5d2aabe96f5f