Ga naar het lokaal Nederlands
Karin van Summeren
Peter van Klinken

Wat wil jij later worden? Programmeur? Rechercheur? Piloot, stewardess, luchtverkeersleider? Misschien wel dierenarts of journalist? Of begin jij heel stoer je eigen bedrijf? Wat het ook wordt, de Nederlandse taal zal je er waarschijnlijk iedere dag bij nodig hebben.

Bij Nederlands leer je die taal zo goed mogelijk te beheersen, want je moet natuurlijk een keurige e-mail kunnen schrijven en een goede sollicitatiebrief. Je moet je mening kunnen geven, een discussie kunnen voeren en een flitsende presentatie kunnen geven voor een groep.

Om dat allemaal te leren, oefenen we bij Nederlands met begrijpend lezen, spelling, grammatica, woordenschat en nog veel meer. Kijk hieronder voor een indruk van het lesboek dat we daarbij gebruiken. Er is ook online materiaal beschikbaar om extra te oefenen. Heb je dyslexie? Dan houden we daar natuurlijk rekening mee: je krijgt extra tijd bij toetsen en mag bij spelling een hulpkaart gebruiken.

Gelukkig doen we bij Nederlands veel meer dan alleen taaloefeningen! We hebben allerlei leuke projecten om op een uitdagende en creatieve manier met de taal aan de slag te gaan. Zo hebben we elk jaar een wedstrijd waarbij je een prijs kunt winnen als je het mooiste of spannendste verhaal schrijft. Ook hebben we een debatclub die meedoet aan debatwedstrijden.

Wat lees jij graag? Het leven van een loser? Iets van Carry Slee? Of Boy 7 of Harry Potter? Bij ons neem je vaak je zelfgekozen boek mee naar de les, want dat is niet alleen heel goed voor je Nederlands, met een mooi boek is lezen voor iedereen leuk. En misschien ontmoet je je favoriete schrijver wel, want elk jaar komen enkele bekende schrijvers van jeugdboeken bij ons op bezoek.

Hoewel Nederlands soms best een pittig vak kan zijn, zorgen wij er met verschillende (groeps)opdrachten en project voor dat het niet saai wordt. Kijk maar eens naar de mooie en creatieve producten die leerlingen bij het vak Nederlands hebben gemaakt: van een gedicht uit krantenknipsels tot een zelf ontworpen tijdschrift, er zit voor iedere leerling wel een interessant project bij. Hopelijk tot komend schooljaar!

Bij Nederlands gebruik je bij ons op school de lesmethode Nieuw Nederlands. In dit boek staat alle theorie die je moet leren over bijvoorbeeld spelling, grammatica, lezen en woordenschat. Ook staan er allerlei oefeningen in om de theorie onder de knie te krijgen. We gebruiken daarnaast de online methode, zodat je thuis extra kan oefenen met het materiaal of je kunt verdiepen in bepaalde onderdelen van het vak.

Nieuw Nederlands

Werk van leerlingen